Wil jij ook iets doen met visualisaties en TEKENEN in het onderwijs?
TOP!!!! neem snel contact met mij op voor de mogelijkheden van mijn TEACH the TEACHER!
Wil jij ook iets doen met visualisaties en TEKENEN in het onderwijs?
TOP!!!! neem snel contact met mij op voor de mogelijkheden van mijn TEACH the TEACHER!
Heb jij ook leerlingen die moeite hebben met leren? Of ben je op zoek naar tools om leerlingen op een andere manier te laten leren? Ben jij het zat dat leerlingen snel de focus verliezen en vind je het belangrijk dat er naast alle digitale vaardigheden, ook offline skills verder ontwikkelt moeten worden?
Dan is deze LEREN met LEFF geschikt voor jou!
Bij LEREN met LEFF geloven we in de kracht van tekenen. Hoe je dit in JOUW werk kan toepassen leggen we graag uit!!
Van alle zintuigen horen, proeven, voelen, ruiken en zien, is zien het meest effectief gebleken om te leren en te onthouden. 10% van wat er gezegd wordt, herinneren we ons 72 uur later nog. Wanneer er een combinatie is gemaakt van woord en beeld dan stijgt ons geheugen en wordt er 72 uur later nog 62% herinnert! Voor een docent is dit natuurlijk erg waardevolle informatie! Om te begrijpen hoe dit nou in onze hersenen werkt hebben ik gericht gezocht naar uitleg in verschillende boeken, artikelen en onderzoeken zoals bijvoorbeeld het onderzoek van Waterloo University Canada: The Drawing effect
Tekenen creëert context en referentiekader. Praten we over hetzelfde? En wat is het groter geheel? Als we boom zeggen…hebben we het dan over een perenboom of een appelboom. Staat deze in een bos of in een tuin?
Informatie kun je op meerdere manieren overbrengen bij een persoon, doordat hij/zij iets leest, ziet, hoort of schrijft. Wat blijkt is dat je informatie opslaat als je minimaal twee van deze vormen gebruikt. Sunni Brown onderzocht wat er gebeurde tijdens het tekenen en de conclusie is verbluffend. Tijdens tekenen gebruik je alle vier de vormen en koppel je dit ook nog aan een emotie. Dit resulteert erin dat men uiteindelijk 29% gemiddeld beter informatie opneemt.
Zelfs doodlen zou een beter effect hebben op leren en onthouden volgens het onderzoek What does doodling do?
Computers en smartphones zijn verweven met onze dagelijkse bezigheden: ze fungeren als communicatiemiddel, agenda, nieuwsbron. De meeste mensen zijn nooit ver verwijderd van hun moderne alleskunner. Praktisch alles kan digitaal en vaak gaat dat een pak sneller dan vroeger. Scholen gebruiken dan ook steeds meer computers en tablets om kinderen voor te bereiden op de digitale maatschappij. Is dat verstandig? Hoe leren en presteren we het best? En maakt het voor onze hersenen verschil of we typen of schrijven? Neurowetenschapper Karin James (Indiana University, VS) liet ongeletterde kinderen van vijf jaar oud letters leren via drie methoden, overtekenen op papier, opschrijven op papier of toetsen op een toetsenbord. Bij alle onderzoeken zowel bij kinderen als volwassenen is de hersenactiviteit en geheugen het hoogst kwa resultaat als de methode zelf gebruik maken van papier en pen.